---
---
---
---
Kimyasal peeling, daha canlı, parlak ve pürüzsüz bir cilt için en çok tercih edilen işlemlerden biridir. Cildin yenileme özelliğinin kullanıldığı bu uygulama ile cilt sorunları giderilir, ölü hücreler cilt yüzeyinden uzaklaştırılarak daha canlı, parlak ve pürüzsüz bir cilt görünümü elde edilir.
Deride kontrollü hasar oluşturarak cildi canlandırma ve gençleştirme işlemidir. Amaç, deride istenen seviyeye kadar hasar oluşturmak ve rejenerasyonun etkisi ile ortaya çıkan kolajen ve elastin üretimiyle leyzonları tedavi etmektir. Kimyasal peeling işlemi derinin üst, ortaya veya derin tabakasına uygulanır. İşlem esnasında uygulanan kimyasal asit nedeniyle yüzeyel denilen üst tabakada soyulmalar meydana gelir. Bu soyulmalar sonrası cilt yenilenerek daha sağlıklı ve güzel bir cilt görünümü elde edilir.
Kimyasal peeling işleminde en çok kullanılan kimyasal ajanlar ise;
Kimyasal peeling işlemleri günümüzde dermatokozmetolojide olduğu gibi birçok dermatolojik hastalığın tedavisinde de kullanılmaktadır. Oldukça kolay bir uygulama olan kimyasal peeling işlemiyle güneş, yanık veya herediter faktörler nedeniyle deride oluşan ince kırışıklıklar, lekeler, çiller, melazma denilen hormonal veya gebelik lekeleri, kanser potansiyeli taşıyan kabuklu kızarıklıklar veya yüzdeki koyu renk lekeler iyileştirilebilmektedir.
Kimyasal peeling ayrıca, rozase ve akne durumlarını iyileştirir, akne izlerinin düzeltir, cildin yağlanmasını ve gözeneklerin azalmasına yardım eder.
Kolajen dokusunun azalması ve elastin liflerdeki bozulma sonucu ortaya çıkan inci çizgiler ve kırışıklıkları giderir, soyulma nedeniyle cilt daha genç, parlak, pürüzsüz, lekesiz ve canlı bir görünüm kazanır.
Kimyasal peeling uygulamasının derinliğine göre güneş yanığına benzeyen veya hafif kızarıklık şeklinde görüntüler oluşabilir. Bunun dışında birkaç gün süren yüzeysel kızarıklıklar veya hafif soyulmalar yaşanabilir. Küçük ödem veya ciltte kahverengi bir tabakanın meydana gelmesi de doğaldır. Ancak tüm bunlar kısa süreli ve geçici etkilerdir.
Kimyasal peeling işlemi;
Kimyasal peeling uygulamasına karar vermeden önce cildinizi iyi tanımanız gerekir. Cilt yüzeyindeki bazı sebeplerden ötürü kimyasal peeling yaptırmak bazen faydadan çok risk barındırabilir. Kimyasal peeling uygulamasından evvel dikkat edilmesi gereken konular şu şekildedir:
Kimyasal peeling işlemi hastalığın seviyesine göre;
Kimyasal peeling işlemi derinin en üst tabakasını (epidermis) hedefler. İşlem öncesi uygulama bölgesi temizlenir ve işleme başlanır. İşlem esnasında hafif yanma, batma veya kızarıklık oluşabilir. Bu etkiler geçicidir ve bir süre sonra ortadan kaybolur. Yüzeyel kimyasal peeling işlemi ile ince kırışıklıklar, akne, cilt tonu eşitleme ve cilt kuruluğu gibi sorunlar başarıyla giderilir. Genelde 1-4 hafta aralıklarla 4-8 seans yapılmaktadır.
Orta derinlikte kimyasal peeling işleminde derinin en üst tabakası (epidermis) ile orta tabakası (üst dermiş) hedeflenir. İşlem öncesi uygulama bölgesi anestezik kremle uyuşturularak işlem yapılır. Deride derin bir soyma etkisi görülür. İşlem sonrası kızaran deri kabuklanıp soyulur. Daha sonra daha sağlıklı bir cilt görünümü oluşur. Genelde 2-4 ay aralıklarla 2-4 seans yapılmaktadır.
Derin kimyasal peeling işlemi epidermis, orta dermisve dermiste uygulanır. İşlem öncesi uygulama bölgesi temizlenir. İşlem cildin en alt tabakasına yapıldığı için iyileşme süreci de daha uzundur. Genelde tek seans olarak yapılan bu işlem sonrası cilt istenen genç ve parlak görünüme kavuşur.
Kimyasal peelingin ardından ilk iki hafta mutlaka nemlendirici ve yatıştırıcı ürünler kullanmak gerekir. Cildimizi hassas temizleyici ürünlerle temizlemeli, yüksek faktörlü güneş kremleri kullanmalıyız. Tedavinin ardından oluşmuş kızarıklık ya da yanma söz konusu ise kortizon kremleri kullanılabilir. Koyu ten rengine sahip kişilerin lekelenme tehlikesinden korunması için bu büyük önem taşır. İlk 24 saatin sonrasında mineral içerikli makyaj malzemeleri kullanılabilir. Ancak güneş ışınlarına doğrudan maruz kalmak veya solaryuma girmek için en az iki hafta beklemek gerekir.
Kimyasal peeling işlemleri;
Kimyasal peeling işlemlerinin süresi uygulama bölgesinin büyüklüğüne bağlı olarak 30-60 dakika arasında değişmektedir.
Kimyasal peeling işleminin sonrasında cilt yüzeyinin özel solüsyonlarla temizlenmesi gerekir. Sprey şeklindeki ürünlerle cilt silinerek, hedeflenen temizlik sağlanır. Ciltte bu madde köpürdükten sonra kişinin yüzünde herhangi bir kimyasal madde kalmayıncaya kadar temizlenir. Gerekirse işlem tekrarlanır. Cilt köpürmediyse kimyasal atıklardan temizlenmiş demektir.
Sonrasında cilde besleyici kremler sürülür. Güneşe çıkılacağı zaman da güneş kremleri sürmeyi ihmal etmemek gerekir.
Kimyasal peeling fiyatları seans sayısına ve kullanılan yönteme göre değişebilmektedir. Düşük fiyatlı uygulamalar kalitesiz ürün anlamına gelebilmektedir. Bu nedenle ürünün kalitesi ve doktorun deneyimi önemli bir ayrıntıdır.
Not: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Copyright © 2024 Dr. Lida Çiteli. Tüm Hakları Saklıdır.
sahne
medya