---
---
---
---
Vücudun hemen her bölgesinde ben oluşumları görülebilmektedir. Büyük çoğunluğu zararsız olan bu benlerin gerek estetik gerek tıbbi nedenlerle alınması gerekebilir. Günümüzde en etkili ve iz bırakmadan yapılan ben alma yöntemi; Lazerle Ben Tedavisidir. Yoğun ışın ile buharlaştırılan benler, bir müddet sonra hemen hiçbir iz bırakmadan kaybolur. Tek seanslık lazerin yeterli geldiği bu uygulamalar ile vücudunuzun her bölgesindeki benlerden kolay bir şekilde kurtulabilirsiniz.
İnsanların bedenlerinde oluşan ve nedeni belli olmayan yassı ya da kabarık yapılar “ben” olarak adlandırılır. Hemen her insanda görülebilen benler insanın gelişiminin ilk 20 senesinde ortaya çıkabilir. Doğum lekeleri ya da damar genişlemeleri gibi durumlarda meydana gelen benler daha farklı bir incelemeye tabi tutulmalıdır.
Bazı vakalardaysa benler insanlara rahatsızlık verebilecek seviyelere ulaşabilir. Bilhassa yüz, dekolte ve saç bölgesinde oluşan benler insanların en çok rahatsızlık duyduğu benlerdir. Bu vakalarda ‘ben’ alınabilir. Tamamen estetik gerekçeyle uygulanabilen bu operasyon, insanların psikolojik olarak kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlar. Sosyal yaşantılarına olumlu sirayet eder.
Ben alma tedavilerinde alınan benin geride iz bırakmaması ve ciltte hasara neden olmaması için işlemin muhakkak uzman, tecrübeli ve başarılı bir hekim tarafından gerçekleştirilmesi gerekir. Aksi taktirde enfeksiyon kapma riski söz konusudur.
Benler farklı sebeplerden kaynaklı şekilde oluşur. Genetik yatkınlık, güneş ışınları vs. aşırı miktarda güneş ışını ile birlikte beni tahriş etmek de büyümelere neden olabilir. Benin yüzeyinin jiletle tıraş edilmesi, benin büyümesine yol açabilir. Kitlelerin alınması için medikal estetik, lazer ve plastik cerrahi yöntemlerine başvurulmalıdır.
Benler, melonoasitlerin deri üzerindeki bazı bölgelerde kümelenmesi ile oluşmaktadır. Melonoasitler deriye renk veren melaninlerin kaynağıdır ve ben tedavisi yapılmadan kendiliğinden dağılıp benlerin silinmesi zordur. Yüz veya vücudun herhangi bir bölgesinde (yanak, burun, dudak, kulak, boyun, el, sırt, genital bölge, ayak vs.) oluşmuş sadece estetik açıdan rahatsız edici olan, zararsız ve iyi huylu benler, CO2 Fraksiyonel Lazerle ya da Plazma Enerjisi (plexr) yöntemiyle dikişsiz ve kanamasız olarak anında yok edilebilmektedir.
Lazer ile ben aldırma tedavisi, cerrahi işleme gerek kalmadan özel bir lazer yöntemi ile klinik koşullarda benin dokudan buharlaştırılarak uzaklaştırılmasını sağlar. Özellikle de göz üstlerinde ve altındaki benlerinden kurtulmak isteyenlerin sayısı oldukça fazla ve bununla beraber yağ butoncukları da lazerle temizlenebiliyor. İşlem sonrası benlerin deri rengine yakınlaşması veya eşitlenmesi her ben de farklı derecede olabilmektedir. Bu; benlerin oluşum sebebi, derinliği ve deri rengi ile bağlantılıdır. Dokunun durumuna göre kişiden kişiye değişmekle beraber ortalama 7-10 gün gibi bir sürede önce hafif bir kabuklanma oluşur sonrasında kabuk kendiliğinden düşer.
Uygulama öncesi alınacak benin çevresi lokal anestezik enjeksiyon ile uyuşturulur. Hasta bu nedenle işlem esnası ve sonrasında herhangi bir ağrı hissetmez. İşlem esnasında lazer cihazı uygulaması ile ben buharlaştırılır. Lazerle buharlaştırılan benin yerinde küçük bir yara meydana gelir. Bu yara 1-2 hafta içerisinde iyileşir. Tedavisi son derece hızlı bir şekilde gerçekleşir. Bu sayede hastalar çok sayıda benlerini bir seferde toplu bir şekilde aldırabilmektedir.
Kötü huylu olmayan sığ ve deri üstü benlerinin yara izi, iyileşme süresi veya ağrı olmadan çıkarılmasında lazerle ben tedavisi çok etkilidir. Lazerle et beni tedavisinde özellikle yüz çevresi ve kulaklar gibi ulaşılması zor yerlerde bulunun benler başarıyla alınabilmektedir.
Ben alma işlemlerinin en büyük avantajlarından biri tek seansta yapılıyor oluşu ve kişinin acı ya da ağrı hissetmeden 3-5 dakika gibi kısa bir zaman diliminde sonlanıyor olmasıdır.
Tedavi edilecek ben çok büyük ise sivilce izi gibi hafif bir çukurluk oluşabilir. Bu iz, cerrahinin yaratacağı ize oranla çok daha küçüktür. Lazer sonrası bazen geçici renk değişiklikleri, kızarıklık olabilmektedir. Nadir olarak içeride bir hücre kaldığı zaman tekrar oluşabilmektedir. Bu tür bir durum ise yaklaşık 1 ay sonra kendini göstermektedir. Bu durumda yeniden lazer uygulamasına gerek duyulabilir.
Uygulamadan yaklaşık bir hafta sonra uygulama yapılan yerin hasarı tamamen gider, sadece hafif bir kızarıklık kalır. Bu kızarıklık ise 1-2 ay arasında bir dönemde deriyle aynı rengi alır. Dolayısıyla aradan belli bir zaman geçtikten sonra bir işlem yapıldığı belli olmaz.
İyi huylu benlerin aldırılmasına gerek yoktur. Toplumda hemen hemen herkeste bu tür benler vardır. İyi huylu benlerin hiçbir riski bulunmaz. Ancak şüphelenilen benler için doktora başvurmakta fayda vardır. İyi huylu benler en çok estetik kaygılarla aldırılmaktadır.
Ben alımı fiyatları; benin tipine, boyutlarına, bulunduğu yere ve sayısına göre değişmektedir. Özellikli bir yerde olan benlerin alınmasında farklı fiyatlar istenebilmektedir.
Not: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Copyright © 2024 Dr. Lida Çiteli. Tüm Hakları Saklıdır.
sahne
medya