---
---
---
---
Dolgu uygulaması ile akne skarlarının tedavisi, ciltteki akne izlerini ya da skarları azaltabilir ya da tümüyle ortadan kaldırabilir. Bu tedavi, çeşitli nedenlerle ciltte meydana gelen çukurları doldurmamızı ve yüzeyinin düzgün, pürüzsüz bir hale gelmesini sağlar. Temel olarak skar dolgusunun temel amacı skar görünümünü iyileştirmeyi hedefler. Dolgu uygulamalarında materyal olarak hyalüronik asit bazlı dolgu malzemesi tercih edilir. Dolgu malzemesinin cilt altına enjekte edilmesiyle uygulanır. Bu dolgular cildin altında meydana gelen boşlukları doldurur ve cilt yüzeyini düzgün, pürüzsüz bir hale getirir. Bunun sonucunda akne skarlarının görünümü iyileştirilmiş olur. Skar dolgusunun etkileri bununla kalmaz. Aynı zamanda cildin kolajen üretimini de tetikler ve skarların zaman içerisinde iyileşmesine, cildin kendini yenilemesine olanak sağlar. Seanslar halinde uygulanan skar dolgusu, etkilerini birkaç ay ila birkaç yıla kadar devam ettirebilir. Sonuçların kalıcılığı, tedavinin uygulandığı bölgeye, kullanılan dolgu malzemesine ve kişisel faktörlere göre değişiklik gösterebilir. Akne skarlarının dolgu işlemi ile tedavi edilmesinden önce cildin durumu incelenmeli ve en doğru tedavi yöntemi konusunda medikal estetik doktorunun ya da dermatolog hekimin görüşü alınmalıdır. Bunun yanı sıra kişi tedavi öncesi ve sonrası cilt bakımı konusunda bilgilendirilmelidir. Bu sayede tedaviden elde edilen sonuçların kalıcılığı arttırılabilir. Medikal Estetik Doktoru Dr. Lida Çiteli, Skar Dolgusu hakkında merak edilenleri sizler için anlattı.
Skarlar ciltte meydana gelen enfeksiyon, akne veya yaralanma gibi durumların sonucunda oluşan doku hasarı ve onarım sürecinin bir neticesi olarak oluşan izlerdir. Özellikle akneler çok sayıda insanın cilt yüzeyinde izlere, çukurlara ve düzensizliklere neden olabilir. Skar dolgusu ile akne skarlarını tedavi etmek mümkündür. Skar dolgusu, bu izlerin görünümünü hafifletir. Skar dolgusunda hyalüronik asit bazlı dolgu materyali kullanılır. Bu dolgu malzemesinin cildin altına enjekte edilmesi ile skar çukurları doldurulur ve kişinin cilt yüzeyi daha pürüzsüz hale gelir. Dolgu maddeleri sadece cilt yüzeyindeki boşlukları doldurmakla kalmaz. Bunun yanı sıra cildin kolajen üretimini de tetikler. Artan kolajen üretimi sayesinde skarlar zamanla iyileşme gösterir. Skar dolgusu genellikle birkaç seans halinde planlanır ve uygulanır. Skar dolgusunun sonuçlarının ne kadar kalıcı olacağı; kullanılan dolgu malzemesinin kalitesine, kişisel özelliklere, yaşam tarzına göre farklılık gösterebilir. Genellikle birkaç ay ile birkaç yıl arasında değişen bir etki süresi vardır. Skar dolgusuna karar vermeden önce mutlaka uzman dermatolog hekime veya medikal estetik doktoruna başvurulmalı ve kişisel gereksinimlerinize en uygun tedavi planlaması yapılmalıdır.
Skar dolgusu, ciltte meydana gelen izlerin, çukurların ve başka düzensizliklerin görünümünü hafifletmek için kullanılır. Skar dolgusunda kullanılan dolgu malzemeleri kalsiyum hidroksiapatit, hyalüronik asit ve polilaktik asittir. Dolgu materyalinin cilt altına enjekte edilmesi şeklinde uygulanan bu tedavinin amacı, cilt yüzeyinde meydana gelen çöküntüleri doldurmak ve cildin kolajen üretimini tetiklemektir. Lokal anestezi etkili kremler kullanılarak gerçekleştirilen bu tedavi, klinik koşullar altında, uzman ve deneyimli bir hekim tarafından gerçekleştirilmelidir.
Skar dolgusu, profesyonel klinik koşullarında, uzman bir dermatolog hekim veya medikal estetik doktoru trafından gerçekleştirilmelidir. Birkaç adımdan oluşan skar dolgusunda ilk olarak tedavinin uygulanacağı bölge değerlendirilir. Kişinin cilt tipi, skarların türü ve derinliği göz önünde bulundurularak en doğru dolgu malzemesine karar verilir. Tedaviye başlanmadan evvel, bölge lokal anestezi etkili kremlerle uyuşturulur ve hastanın herhangi bir rahatsızlık hissetmemesi sağlanır. Anestezinin etkisini göstermesinin ardından steril bir iğne ya da kanül yardımı ile dolgu malzemesi hastanın cildinin altına enjekte edilir. Cilt yüzeyindeki çöküntüler dermal dolgu malzemesi ile doldurularak hasta daha pürüzsüz bir cilt görünümüne kavuşturulur. 15 ila 30 dakika gibi kısa bir zaman diliminde tamamlanabilen bu işlem, eğer hastanın fazla sayıda skarı varsa bir saate kadar uzayabilmektedir. Tedavinin sonrasında enjeksiyon bölgelerinde minimal şişlikler veya kızarıklar meydana gelebilir. Ancak bunlar doğal, olası ve beklenen yan etkilerdir. Kısa süre içerisinde kendiliğinden iyileşir. Tedavinin ardından kişinin cilt bakımına dikkat etmesi ve doktorunun tavsiyelerine uyması, skar dolgusunun sonuçlarını daha kalıcı hale getirir.
Skar dolgusu ciltte meydana gelen akne izleri, travmalar veya cerrahi yaralardan dolayı oluşan çukurların görünümünü azaltmak için kullanılır. Yani cildinizde skarlardan ve çukurlardan şikayetçi iseniz skar dolgusuna başvurabilirsiniz. Genel olarak güvenli bir tedavi yöntemi olan skar dolgusunda yine de kişinin cilt tipinin, skarların türünün, derinliğinin ve hastanın genel sağlık durumunun değerlendirilmesi gerekir. Ancak derin ve belirgin akne skarları ya da çökükleri olan kişiler için en cazip tedavi yönteminin skar dolgusu olduğunu belirtmek gerekir. Eğer kullanılacak olan dolgu malzemesine karşı herhangi bir alerjiniz yoksa güvenle skar dolgusu yaptırabilirsiniz. Doktorlar yalnızca hamilelik ve emzirme dönemindeki annelere veya aktif cilt enfeksiyonu bulunan kişilere dolgu uygulaması yapılmasını önermez. Bu yüzden mutlaka tedavi öncesi bir doktor randevusu planlamak gerekir.
Cildin yaralanma, iltihaplanma veya travma gibi durumların ardından geçirdiği iyileşme sürecinde meydana gelen doku değişikliklerine skar adı verilir. Akne skarları genellikle üç ana türde sınıflandırılır. Bunlar keloid skar, atrofik skar ve hipertrofik skarlardır.
Aknelerin ardından en yaygın görülen skar türü olan atrofik skarlar cilt üzerinde çöküntü şeklinde izler bırakırlar. Cildin altında yaşanan doku kaybından kaynaklanan bu skar türü kendisini cilt yüzeyinin altından kalan boşluklar şeklinde gösterir. Buz küpü skarları, Rolling skarlar ve boxcar skarları gibi alt türleri mevcuttur.
Ciltte oluşan yaralar iyileştikten sonra, ortaya çıkan fazla dokunun bir sonucu olarak meydana gelen hipertrofik skarlar genel olarak kırmızı ve kabarık bir görünüme sahiptir. Ancak bu skarların zaman içerisinde düzleşme eğilimi gösterdiğini de belirtmek gerekir. Yara bölgesinde kalan kolajen birikintisi hipertrofik skarların temel nedenidir.
Hipertrofik skarların bir alt türü olarak değerlendirebileceğimiz keloidler, ciltte meydana gelen yaralanmaların ötesine geçerek büyüme eğilimi gösteren ve zamanla genişleyen skarlardır. Keloidlerin sınırları belirtisizdir ve cildin kendi normal tonundan daha koyu renktedirler. Tedavi edilmesi diğerlerine kıyasla daha zordur.
Tüm bu skar türlerinin tedavisi, skarın büyüklüğü, hastanın cilt tipi ve skarın cinsine göre şekillenir. Skar dolgusu özellikle atrofik skarların görünümünü iyileştirmekte etkilidir. Dolgu materyali cilt altında oluşan boşlukları doldurmak, hastanın cilt yüzeyini pürüzsüz hale getirmek gibi etkiler gösterir.
Akne skarları, aknelerin iyileşmesinin ardından cildimizde kalmaya devam eden izlerdir. Bu izler çok sayıda insan için rahatsızlık ve endişe kaynağıdır. Ancak skar dolgusu ile bu izlerin görünümünü hafifletmek ve cildi pürüzsüz hale getirmek mümkün. Akne skarlarının giderilmesinde kullanılan tedavi yöntemleri şu şekildedir:
Akne skarlarının tedavisinde ilk olarak dermatologlar kimyasal peeling uygulamasını değerlendirirler. Kimyasal peeling işleminde cildin yüzeyindeki hasarlı ve ölü hücreler soyulur. Ardından soyulan derinin yerine yeni ve sağlıklı cilt hücreleri gelir. Bunun sonucunda da akne skarlarının görünümü hafifletilmiş olur.
Akne skarlarının tedavisinde kullanılan bir diğer tedavi yöntemi de lazer uygulamalarıdır. Lazer ışınları cildin alt katmanındaki kolajen üretimini tetikler ve cildin kendini yenileme sürecini hızlandırır. Bu da skarların iyileşmesine katkı sağlar. Lazerle skar tedavisinde mikro ablasyon veya fraksiyonel lazer gibi farklı seçenekler mevcuttur. Bu işlem cilt yüzeyindeki skar dokusunun yeniden yapılanmasına yardımcı olur ve kişinin düzgün bir cilt görünümü elde etmesini hedefler.
Akne skarlarının tedavisinde kullanılan bir diğer popüler uygulama ise dermaroller. Dermaroller uygulamasında ince iğnelerle donatılan bir silindir, cilt üzerinde yuvarlanır. Cilt yüzeyinde hafif travma yaratan bu uygulama cildin kendini yenileme ve iyileşme sürecini başlatır. Ciltteki kolajen üretimini tetikler. Bu da akne skarlarının görünümünün büyük oranda azalmasını sağlar.
Akne skarlarının tedavisinde kullanılan en etkili yöntemlerden biri de skar dolgusudur. Hyalüronik asit bazlı dolgu malzemesi ile skarların altında yer alan boşlukların doldurulması cildin çok daha düzgün ve pürüzsüz görünmesini sağlar. Bu yöntem özellikle çukurlu akne skarlarının ortadan kaldırılmasında son derece etkili bir tedavidir.
Akne skarlarının tedavisinde hangi yöntemin kullanılacağına skarın türü ve kişinin cilt tipi değerlendirilerek karar verilir. Bu yüzden cildinizdeki skarların varlığından rahatsızsanız en uygun tedavi yöntemine karar vermek için dermatolog hekiminize veya medikal estetik doktorunuza başvurmanız gerekir.
Akne skarları çoğu insanın yaşadığı önemli bir cilt sağlığı sorunudur. Fakat skarların tedavi edilebilen bir cilt sorunu olduğunu bilmek gerekir. Akne skarlarının tedavisinde kullanılan ve cildi iyileştirip, pürüzsüz bir görünüm kazandırmak için uygulanılan çok sayıda yöntem vardır. Akne skarlarının tedavisinde uygulanan yöntemler şu şekildedir:
Bu yöntem, cildin üst katmanında yer alan ölü deri hücreleri ve skar izlerini azaltmak için küçük kristaller kullanılır. Bu uygulamada cilt yüzeyine hafif bir aşındırma uygulanır. Mikrodermabrazyon yöntemi cildin kendini yenilemesini teşvik eder ve sonucunda kişi daha sağlıklı ve genç bir cilde kavuşur.
Kimyasal peeling uygulamasında kullanılan özel kimyasal bileşenler, cildin üst katmanını soyar ve dolayısıyla skar izlerini azaltmış olur. Kimyasal peeling ile skar izlerinin yanı sıra ciltteki renk eştsizliklerini gidermek ve cildin genel görünümünü iyileştirmek de mümkündür.
Lazer tedavisi, cildin alt katmanındaki kolajen üretimini tetikleyerek skar izlerinin görünümünü azaltır. Lazer ışınlarının yoğunluğu ve türü, ciltteki skarların derinliğine ve hastanın cilt tipine göre belirlenir. Lazer tedavisi etkili sonuçlar verdiği için sıkça tercih edilen bir yöntemdir.
Dermal dolgu malzemelerinin enjekte edilmesi ile ciltteki skar izleri doldurulur ve cilt daha pürüzsüz bir hale getirilir. Skar dolgusunda kullanılan hyalüronik asit bazlı dolgu malzemesi, içeriğinde kolajen barındırır. Bu da skarların görünümünü hafifletirken cilde ışıltı kazandırır.
Dermabrazyon tedavisi cildin üst katmanının kontrollü bir şekilde travmaya uğramasını sağlar ve bu sayede skar izlerinin giderilmesine yardımcı olur. Dermabrazyon işleminde cilt yüzeyinin yenilenmesi ve daha düzgün bir cilt dokusu elde edilmesi sağlanır.
Skarların tedavisinde hangi yöntemin uygulanacağına karar verilirken skarların türü, kişinin cilt tipi ve skarların derinliği göz önünde bulundurulur. Bu yüzden medikal estetik doktorunuzla veya dermatolog hekiminizle görüşüp sizin için en uygun tedavi planlamasına karar vermeniz gerekir.
Skar tedavisinin fiyat ve maliyetleri; kullanılacak olan tedavi yöntemine, işlem bölgesinin genişliğine, kullanılacak malzemelerin kalitesine ve tedaviyi gerçekleştirecek uzmanın niteliğine göre şekillenmektedir. Skar dolgusu ve diğer skar tedavilerinin fiyatlarına dair güncel ve net bilgi almak için Medikal Estetik Doktorunuz Lida Çiteli ile iletişime geçebilirsiniz.
Not: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Copyright © 2025 Dr. Lida Çiteli. Tüm Hakları Saklıdır.
sahne
medya