---
---
---
---
Yüzün her iki yanında bulunan masseter kası, çok fazla sakız çiğneme, sert et tüketme, uykuda veya uyanıkken bilinçsiz bir şekilde diş sıkma (bruksizm) ve gıcırdatma gibi nedenlerle gelişir ve yüzde kare bir görünüme neden olur. Bunun sonucunda da yüz daha erkeksi ve sert bir görünüm alır.
Masseter botoksu ile yüzdeki erkeksi ve sert görünüme neden olan masseter kası inceltilir, daha estetik ve oval bir yüz görünümü elde edilir.
Masseter, çenenin her iki yanında bulunan çiğneme kaslarına denir. Sürekli çiğneme hareketi, sert şeyler çiğnenmesi, stres kaynaklı diş sıkma (bruksizm) hareketleri nedeniyle masseter kasları gelişerek genişler. Bunun sonucunda da yüz oval görünümünü kaybeder ve kare bir görünüm oluşur.
Masseter botoksu, masseter kasına enjekte edilerek kasların zayıflaması ve küçülmesi sağlanır. Bunun sonucunda da kare ve yuvarlak yüz şekilleri daha estetik olan üçgen, oval veya kalp görünümü kazanır.
Masseter botoksunun bir diğer faydası da çene kaslarını rahatlatması ve yüzdeki gerginliği azaltmasıdır. Böylece diş sıkma kaynaklı sorun da önlenecektir.
Çeşitli nedenlerden dolayı çenedeki masseter kası büyür, yüzde kare bir görünüm oluşturur. Bu büyümenin çene fonksiyonları üzerinde olumsuz bir etkisi olmaz ancak estetik olarak hoş olmayan bir görüntüye neden olur. Kare görünüm yüzde daha erkeksi ve sert yüz hatları oluşmasını doğurur. Bu durum özellikle kadınlar için problemdir.
Masseter kasının büyümesinin bir diğer sonucu da uykuda veya uyanıkken diş sıkma ve gıcırdatmalarına neden olmasıdır. Bu da ilerleyen zamanlarda hem diş küçülmesi ve diş problemlerini hem de baş ağrılarını doğurur.
Masseter botoksu, bu tür olumsuzlukları ortadan kaldırarak daha oval ve estetik bir yüz görünümü elde edilmesini sağlar.
Kişinin farkında olmadan, istemsiz şekilde dişlerini sıkma veya gıcırdatması durumu, uyku partnerinizi rahatsız etmekle kalmaz, önemli sağlık sorunlarını da beraberinde getirir. Kırılmış, düzleşmiş veya diş etlerinin içerisinde gömülmüş dişler bu durumun, muhtemel sonuçlarıdır. Bruksizm neticesinde diş ağrılarınız ve hassasiyetiniz artar. Çene kaslarınız aşırı kasılmaktan yorgun düşer. Fark edilip de tedavisi gerçekleştirilmezse çene eklemi zarar görür hatta çene kilitlenmesine bile yol açabilir.
Diş sıkma rahatsızlığı kendisini yüz, boyun, kulak, çene ve diş ağrısı ile hissettirebilir. Böyle durumlarda derhal doktora başvurmak gerekir. Diş minelerinin aşınması, dişlerin kırılması, dolguların ve protezlerin zarar görmesi de bruksizmin belirtileri arasındadır.
Diş sıkmanın nedenleri kimi zaman psikolojik, kimi zaman fiziksel, kimi zaman da genetik faktörlerden kaynaklı olabilir. Bruksizmi tetikleyen öfke, kaygı, gerginlik ve stres gibi duygular olarak öne çıkar. Uyku sırasında diş sıkma ise en yaygın görülen durumdur. Yetişkin bireylerin yarıya yakını bu sorunu yaşamaktadır.
Aşağıda sıraladığımız durumlar sizin için de geçerliyse diş sıkma problemi için risk grubunda olabilirsiniz.
Diş sıkma rahatsızlığı hafif seviyelerde ise ciddi ve tehlikeli komplikasyonlara yol açmaz. Fakat şiddetli bruksizm vakalarında şu gibi sonuçlar doğabilir:
Botoks enjeksiyonları hangi amaçla olursa olsun muhakkak alanında uzman bir hekim tarafından uygulanmalıdır. Uygulama alanının anatomisine hakim bir medikal estetik doktoru, dermatolog veya plastik cerrah tarafından gerçekleştirilen botoks enjeksiyonlarında başarı yüzdesi son derece yüksek, komplikasyon riski ise bir o kadar düşüktür. Çiğneme ve konuşma işlevlerinde sorun yaşamaması için hastaların doktor seçimine özen göstermesi gerekir.
Masseter botoksu;
Masseter botoksu, masseter kasının aşırı gelişmesi nedeniyle çenesinde geniş ve kare görüntü oluşan kişilere yapılır. Çene çizgisinin belirsiz olduğu, yüzün yuvarlak veya kare göründüğü, bruksizm (diş sıkma) rahatsızlığı bulunan kişilerde masseter botoksu başarılı sonuçlar vermektedir. Çene kemiği kaynaklı genişliklerin tedavisinde ise çene küçültme ameliyatı yapılmaktadır.
Botoks uygulamasının ardından 4 saat süre ile kişinin yanaklarını ovuşturmaması, üzerine yatmaması gerekir. Eğer kullanıyorsa doktoruna danışarak iki gün süre ile kan sulandırıcı ilaçlarını kullanmaması ve aynı günün akşamında sert gıdalar çiğnememesi gerekir.
Botoks enjeksiyonu kasların kasılmasını önemli ölçüde azaltır. Bu sayede kaslarda bir rahatlama meydana gelir. Dişlerimizi sıkarken en çok kullandığımız kasa ince bir enjektör aracılığı ile uygulanır. Masseter Botoks ile kişinin dişlerini sıkma aktivitesi durdurulmuş olur. Bu sayede çiğneme ve konuşma işlevi olumsuz etkilenmeden yüz bölgesine yayılan ağrılar giderilir.
Masseter botoksu işlemi kapsamında botulinum toksini direk masseter kasına enjekte edilir. Yaklaşık 10 dakika süren bu işlem sonrası masseter kası, dişlerin gıcırdatmasını ve çenenin sıkılmasını durduracak kadar zayıflar. Böylece messeter kası rahatlar ve diş aşınması ve yıpranması gibi durumlar da ortadan kalkar.
Masseter botoksu ağrısız bir işlemdir. Uygulama öncesi işlem bölgesi anestezik kremle uyuşturulur. Böylece ağrı hissedilmez. İşlem sonrası ise iyileşme süreci olmadığı için günlük hayata hemen dönülebilmektedir.
Diş sıkma yani bruksizm sorunu yaşayan kişinin kas volümü, kas gücü ve gereksinimlerine göre uygun dozlarda çene botoksu uygulanır. Bu sayede masseter kasında bir küçülme meydana gelir. Uygulanan botoks enjeksiyonunun dozu kişinin yeme, içme, çiğneme ve konuşma fonksiyonlarını etkilemeyecek seviyede olmasına özen gösterilir. Masseter kası belli bir zaman diliminde kontrollü biçimde bir zayıflama gösterir. İlk bir haftalık süreçte kişi çiğneme sırasında bir güçsüzlük hissi yaşayabilir. Fakat bu çiğnemeye engel teşkil etmez ve bir haftanın sonunda eski haline gelir.
Bruksizm, uykuda veya uyanıkken bilinçsiz bir şekilde diş sıkma ve gıcırdatma eylemidir. Stres, kişisel özellikler, uyku düzeni ve uyku esnasındaki solunum bozukluklarından kaynaklanabilmektedir.
Bruksizm (diş sıkma), baş ağrısı ve çene eklemi bölgesindeki kaslarda ağrı oluşturur. Tedavi edilmemesi durumunda çene eklem rahatsızlıkları ortaya çıkabilmekte, dişler zarar görebilmektedir. Dişler kısaldığı için yüz görüntüsünde estetik sorunlar yaşanabilmektedir.
Uzun süreli bruksizm vakalarında ise masseter kas hacmi genişler. Bunun sonucunda da daha geniş ve kare gözüken bir yüz yapısı ortaya çıkar. Bu tür durumlarda masseter botoks tedavisi ile kas inceltilir ve çenenin doğru konumlanması sağlanır. Masseter botoks tedavisi ile yüzün alt kısmı inceltilerek kare görüntü ortadan kaldırılır.
Bruksizmin altında yatan temel sorun tedavi edilerek, masseter kas kaynaklı görüntü bozukluğu giderilmelidir.
Masseter botoksu da çene küçültme ameliyatı da yüz hatlarının daha oval olmasını isteyen kişilerin tercih ettikleri iki farklı yöntemdir. Masseter botoksunun çene küçültme ameliyatından farkı ise;
Çene botoksunun sonrasında kişinin gülüşünde herhangi bir değişiklik yaşanmaz. Fakat nadiren de olsa gülüş kaslarında geçici bir asimetri meydana gelebilir. Bu çok ender karşılaşılan bir komplikasyondur.
Masseter Botoksu-Bruksizm fiyatları uygulama yapılan bölgeye ve kullanılan botoks miktarına bağlı olarak değişmektedir. Düşük fiyatlı uygulamalar kalitesiz dolgu anlamına gelebilmektedir. Bu nedenle dolgu yaptırırken kullanılacak dolgunun kalitesi ve doktorun deneyimi önemli bir ayrıntıdır.
Not: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Copyright © 2024 Dr. Lida Çiteli. Tüm Hakları Saklıdır.
sahne
medya