Toksin Birikimi Tedavisinde Merak Ettikleriniz | Dr. Lida Çiteli
Dr. Lida Çiteli

Toksin Birikimi Tedavisinde Merak Ettikleriniz

Toksin Birikimi Tedavisinde Merak Ettikleriniz
Sayfa İçeriği

Toksinler canlı organizmaların, metabolik aktiviteler neticesinde meydana gelen veya vücuda dışarıdan alınan zehirli maddelerdir. Kimi zaman fiziksel temasla kimi zaman da solunum veya beslenme yoluyla toksinlere maruz kalınabilir. Kişinin vücudundaki toksin miktarı üzerinde gerek yaşam tarzı gerekse de çevresel etkenler rol oynayabilir. Medikal estetik, lazer epilasyon ve bölgesel incelme gibi tedavilerde güvenilir adresiniz Dr. Lida Çiteli, vücutta biriken toksinlerin atılması ile ilgili merak edilenleri sizler için anlattı.

Vücut Nasıl Toksin Üretir?

Metabolizmamız çalıştığı mühletçe vücudumuz toksin üretimini sürdürür. Nefes alıp verdiğimiz an hücrelerimiz oksijeni kullanıp, glikozu yakarak enerjiye dönüştürür. Bu süreçte serbest radikaller meydana gelir. Serbest radikaller sağlıklı hücrelerin yapısını bozarak zarar verme eğilimindedirler. Vücudumuzun ürettiği toksinler; bağırsak mikropları, metabolik reaksiyonlar ve duygusal durumların neticesinde oluşabilirler.

Vücudumuz Toksinleri Nasıl Dışarı Atar?

Bağışıklık sistemimiz, böbreklerimiz ve karaciğerimizle birlikte toksinlere karşı savaşırlar. Ancak toksinleri elimine etmek esasen karaciğerin görevidir. Vücudumuzdaki toksin miktarı, toksin atabilme kapasitemizi aştığında toksinler vücutta depolanmaya başlar. Herhangi bir olumsuz semptom yaratmadan yıllar boyunca vücudumuzda yaşayabilirler. Biriken toksin düzeyi aşırı yükseldiğinde kişi kendisini hasta hissetmeye başlar. Karaciğerden geçen toksin maddeler vücuttan atılmaya hazır hale gelirler. Terleme, dışkılama veya idrar yolu ile biriken toksinleri dışarı atarız. Eğer karaciğerlerimiz, bağırsaklarımız ve böbreklerimiz işlevlerini tam olarak yerine getiremezse toksinler vücuttan atılmaz. Vücutta birikip atılamayan toksin maddeler de uzun vadede genel sağlığımızı olumsuz etkiler.

Biriken Toksinler Nasıl Atılır?

Vücudumuzda biriken toksinleri dışarı atmanın en doğal yolu bolca su tüketmektir. Bol miktarda su tüketmek vücudumuzdaki hücrelerin harekete geçmesini tetikler. Hücrelerdeki hareketlenme, sıvı oranı ve kan akışı, idrar yolu ile toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar. Sık ve düzenli şekilde idrara çıkmak, zararlı toksinlerin vücuttan atılması için son derece faydalıdır.

Beslenme alışkanlıklarımız da toksin birikimi açısından önemlidir. Hazır gıdalar toksinlerin birikmesine sebep olurken, sebze ağırlıklı bir beslenme rutini, vücutta toksin madde birikmesine engel olur. Bu yüzden yeşil sebzeleri bolca tüketmek ve sportif aktivitelerde bulunmak toksin atımı için oldukça faydalıdır.

Şeker ve Yapay Tatlandırıcıları Bırakın

İşlenmiş şeker sadece toksin maddelerin vücudunuzda depolanmasına yol açmaz aynı zamanda genel sağlık durumunuz üzerinde de olumsuz etkiler bırakır. Yapay tatlandırıcılar toksin maddeler açısından en az rafine şeker kadar zararlıdır. Bu yüzden bedeninizin şeker ihtiyacını olabildiğince meyvelerden karşılayın.

İşlenmiş Hazır Gıdalardan Uzak Durun

Hazır gıdalar yüksek miktarda koruyucu madde içerirler. İçeriğindeki bileşenlerle bedeninizde toksik maddelerin birikmesine sebep olurlar.

Meyve ve Sebzeleri Mevsiminde Tüketin

Organik sebze ve meyveler sağlıklı bir beslenme rutini oluşturmak için büyük önem taşır. Ancak mevsimi dışında yetiştirilen meyve ve sebzelerin üretiminde kullanılan kimyasal maddeler bedeninizde toksin birikmesine yol açabilir.

Et ve Balık Seçimine Dikkat Edin

Hormonsuz kırmızı ve beyaz et tüketimi önemlidir. Mümkün olduğunca doğal ortamlarda yetişen hayvanların etlerini tercih edin. Çiftlik balıklarından ziyade doğal yaşam ortamında yetişen balıkları tercih etmekte fayda vardır.

Vücuttan Toksin Atan Gıdalar

Elma, enginar, yulaf, yoğurt, mercimek, portakal, brüksel lahanası ve pancar gibi gıdalar, vücudumuzun toksin maddelerden arınma sürecini desteklerler. Özellikle fermente yiyecekler toksinlere karşı güçlü bir savunma mekanizması oluşturmamızı sağlarlar. Lahana turşusu, sarımsak, kefir gibi fermente gıdalara beslenme rutininiz içerisinde muhakkak yer verin.

Sosyal Medyada Paylaş

Randevu Al