Solar Lentigo Tedavisi Hakkında Merak Edilenler | Dr. Lida Çiteli
Dr. Lida Çiteli

Solar Lentigo Tedavisi Hakkında Merak Edilenler

Solar Lentigo Tedavisi Hakkında Merak Edilenler
Sayfa İçeriği

Yüz ve el sırtı gibi gün içerisinde güneşe çokça maruz kalan cilt bölgelerinde meydana gelen sarı ve kahverengi lekelere solar lentigo adı verilir. Solar Lentigo’nun ortaya çıkışındaki en önemli faktör açık ten rengine sahip olmak ve güneş ışınlarına uzun süreler boyunca maruz kalmaktır. Çoğunlukla 40’lı yaşlardan itibaren meydana gelen Solar Lentigo, yaz aylarında yoğun şekilde güneş banyosu yapan insanlar da gözlenir. İlerleyen yaşla birlikte solar lentigo’nun görülme riski de artmaktadır.

Genellikle iyi huylu olan ve kanserleşme riski taşımayan solar lentigo lekeler, lazer ışınları ile kolaylıkla tedavi edilebilmektedir. Lazer tedavisi haricinde plazma koter ve kriyoterapi benzeri uygulamalar da solar lentigo tedavisinde başvurulan yöntemlerdir. Ancak plazma koter ve kriyoterapi uygulamalarında iz kalma riski daha büyüktür. Buna karşın lazerli tedavilerde iz kalması söz konusu değildir. Güneş ışınlarına maruz kalmanın dışında en büyük risk genetik yatkınlıktır.

Solar Lentigo Leke Tedavisi

Leke tedavisine başlamadan evvel muhakkak bir dermatoloji hekimi ile görüşüp kişisel durumunuzla ilgili net bir fikir edinmelisiniz. Zira ciltteki koyu renkli leke ve benler birbirine benzer. Bunları birbirlerinden ayırt etmek hiç de kolay değildir. Bu yüzden teşhisi muhakkak uzman bir dermatolog koymalıdır. İlk olarak klinik koşullar altında cilt lekeleri, derinlemesine analiz edilir, sonrasında da en doğru tedavi yöntemi planlanır. Solar Lentigolar bazı vakalarda bir çeşit cilt kanseri olan Malin Melanoma ile benzerlik gösterebilir. Doğru teşhis önemlidir. Solar lentigolar sarı ve kahverengi sınırları olan, birkaç milimetrelik çapta oluşan lekelerdir. Doğuştan gelmeyen solar lentigolar sonradan ve genel olarak kırk yaş itibari ile ortaya çıkmaya başlarlar. Vücudun açıkta kalan yüz, boyun ve el sırtı gibi bölgelerinde meydana gelirler.

Solar Lentigo lekeleri Q-Switche lazer yöntemi ile tek seans içerisinde tedavi edilebilir. Son derece kolay ve başarılı bir tedavidir. Ancak leke inatçı ve kalın ise belki ikinci seansa gereksinim duyulabilir. Bir defa tedavi edilen solar lentigo lekelerinin yeniden oluşmaması için güneş ışınlarından korunmamız gerekir. Fakat buna rağmen yeniden leke oluşsa bile ikinci kez, Q-Switche lazer uygulamanın herhangi bir zararı yoktur.

Lazer tedavisi sonrasında ilk birkaç günlük sürede bölge kabuk tutar. Sonrasında kabuklarla birlikte lekeler de kaybolur. Lazer ile Solar Lentigo tedavisi sırasında kişi, orta dereceli bir ağrı hissedebilir. Hissedilen ağrıyı azaltmak ve operasyonun konforlu şekilde geçmesini sağlamak için anestezi etkili kremler kullanılır. Tedavi süresinde yaklaşık yarım saat süresince bir yanma hissedilebilir. İyileşme sağlanana kadar iyileşmeyi hızlandırıcı etkili kremler kullanılmalı ve bölge güneşten korunmalıdır.

Solar Lentigo Vücudun Hangi Bölgelerinde Ortaya Çıkar?

  • Boyun
  • Eller
  • Saçlı Deri
  • Alın
  • Yanak
  • Çene
  • Üst dudak

Solar Lentigo Bulguları

Solar Lentigo cildin epidermis tabakasında bulunan melanosit hücrelerin güneş maruziyeti veya genetik yatkınlık sonucunda çoğalıp, bir noktada odaklanması ile oluşan sarı veya kahverengi lekelerdir. Güneş altında uzun süreler geçiren kişilerce ve açık ten rengine sahip bireylerde görülür. Lezyonlar hafif kabarıklar şeklinde ortaya çıkar. Genellikle 40 yaş sonrası ortaya çıksa da 30’lu yaşlarda da Solar Lentigo’ya rastlayabiliyoruz.

Sosyal Medyada Paylaş

Randevu Al