---
---
---
---
İnsanları en çok rahatsız eden görüntülerden biri sivilcedir (aknedir). Özellikle ergenlik döneminde ortaya çıkan sivilce (akne) oluşumları sosyal hayatı olumsuz etkiler, kişilerin içe kapanık olmalarına neden olur. Günümüzde lazer teknolojisi ile sivilce(akne) tedavisi çok kolay bir şekilde yapılabiliyor. Lazer kullanılarak yağlı sivilceler (akneler) kurutulur, sivilceye (akneye) neden olan yağlanma kontrol altına alınır, gözenekler sıkılaştırılarak sivilce oluşumu önlenir. Bunun sonucunda da daha sıkı, sivilcesiz ve parlak bir cilt görünümü elde edilir.
Sivilce (Akne), cilt üzerinde oluşan kırmızımsı, iltihaplı kabartılara denir. Hormonal değişimler, dengesiz ve sağlıksız beslenme, çeşitli ilaçlar dolayısıyla akne/sivilce oluşumları ortaya çıkar. Özellikle hormon değişimi ve gelişiminin yoğun olduğu ergenlik döneminde akne oluşumu artar. Bu dönem geçtikten sonra ise kendiliğinden ortadan kalkabilir. Ergenlik dönemi geçtiği halde iyileşmeyen aknelere ise hormonal bozukluklar, kistler, aşırı yağlanma, guatr gibi problemler neden olabilmektedir. Bu tür durumlarda hemen doktora başvurarak aknenin temelindeki problem öğrenilerek tedavi yapılmalıdır.
Sivilceler (Akneler) oluşumları günümüzde çok basit yöntemlerle tedavi edilebilmektedir. Tedavi kapsamında ilk olarak ilaçlı tedavi tercih edilir. Akne/sivilce tedavisinde etkili olan bir diğer yöntem de lazerdir. Lazerle akne/sivilce tedavisi ile ciltte akne oluşumları tedavi edilerek akne oluşumu önlenir.
Sivilce sorunu ile karşılaşan kişilerin sivilcelerine dokunmaması ve sıkmaması şarttır. Bu gibi eylemler daha çok bakterinin yerleşmesine ve ilerleyen evrelerde sivilcenin bir iz olarak cildinizde kalmasına sebep olur. Büyük ve ciddi derecede rahatsızlık yaratan sızlayan sivilceler, uzman bir hekim tarafından temizlenmelidir. Hasta kendisi müdahale etmeye kalkmamalıdır.
Cildin yağ dengesini sağlayacak nemlendirici ve temizleyici ürünlerin kullanılması, sivilcelerin aktif olarak var olduğu dönemde önemli bir rol oynar. Sanıldığının aksine cildi tümüyle yağdan arındırmak ve kurutmak her daim olumlu sonuçlar vermez. Yağlı, tuzlu ve sivilcelerin oluşumuna sebep olacak besinlerin tüketilmesi, cildinizde daha çok akne oluşmasına yol açar. Halihazırda var olan akneler ise daha da büyür.
Vücutta akne (sivilce) oluşumunu kullanılan bazı ilaçlar tetiklemektedir. Bu ilaçlar;
Lazer teknolojisi, sivilce (akne) tedavisinde sıklıkla kullanılmaya başlandı. Lazerle akne tedavisinde, lazer akne ve akneli cilt üzerinde uygulanmaktadır. Lazerin yaydığı ısı ile akneler kurutulur, akneye neden olan yağlanma kontrol altına alınır, gözenekler sıkılaştırılarak sivilce oluşumu önlenir. Seans sayısı arttıkça yağlanma kontrol altına alınır, akne kurutma etkisi artar, bunun sonucunda da daha sıkı, sivilcesiz ve parlak bir cilt görünümü elde edilir.
Sivilce sorunu çeşitli tedavi yöntemleri ile giderilse dahi, sivilcelerin izleri cilt yüzeyinde kalabilir. Estetik açıdan insanı rahatsız edebilen bu durumun tedavisinde fraksiyonel lazerlerden faydalanılır.
Fraksiyonel lazer, sivilce izlerinin meydana getirdiği dokuları buharlaştırır. Lezyonlu dokuyu bu şekilde eritip yeni ve sağlıklı dokunun onun yerini almasını sağlar. Lekelerin derinliği ve şiddetine göre fraksiyonel lazer uygulamasının bir veya beş defa tekrar edilmesi gerekebilir.
Tedavi öncesi uygulama bölgesi anestezik kremle uyuşturulur. Daha sonra cilt üzeri sterilize edilerek bütün kirlerden temizlenir. İşlem esnasında ciltte kir ve makyaj kalıntısı olmaması önemlidir. Ardından cildin durumuna göre doktorun uygun gördüğü ayarda lazer işlemi gerçekleştirilir.
Lazerle Akne (Sivilce) tedavisi;
Fraksiyonel Lazer tedavisi açık ten rengine sahip kişiler için ideal bir yöntemdir. Koyu ten renkli kişiler için de herhangi bir sakıncası yoktur. Çoğunlukla herhangi bir yan etkiye rastlanmaz. Fakat kişinin cildi hassas ise 3 ila 7 gün arasında küçük kızarıklıklar veya şişlikler oluşabilir. Bu gibi etkilerle karşılaşıldığında soğuk kompres uygulanabilir ve bu sayede iyileşme süreci hızlandırılabilir. Nadiren görülen yan etkilerden biri de bölgede kısa süreli ödem veya sivilce oluşumudur. Fakat bu ödem ve sivilceler kalıcı değildir. Kısa sürede kendiliğinden cildi terk ederler.
Akne (Sivilce) tedavisinde;
Lazerle Sivilce (Akne) tedavisi aynı anda çok sayıda etki oluşturur. Bunun soncunda hem sivilce oluşumu önlenir hem de daha sağlıklı bir cilt görünümü elde edilir. Lazerle akne tedavisi ile;
Lazerle sivilce tedavisinin ardından elde edilen sonuçlar ve karşılaşılan yan etkiler hangi lazerin kullanıldığına bağlı olarak değişir. Genellikle tedavi sonrasında uygulama alanlarında pembeleşme ve kabuklanmaya rastlanır. Ancak bu sonuçlar iyileşme sürecinin bir parçasıdır. Kısa süre içerisinde kendiliğinden ortadan kalkar. Lazer tedavisinin ardından kişinin güneşlenmesi, güneşin zararlı ışınlarına doğrudan maruz kalması sakıncalıdır. Bu yüzden yüksek faktörlü güneş koruyucu kremler kullanılması tavsiye edilir.
Lazerle sivilce tedavisinin ilk seansından sonra kişinin cildindeki yağ oranı azalmaya başlar. İlk üç günden sonra sivilcelerin gözle görülür şekilde azaldığını gözlemleriz. Bu aşamada yeni sivilce oluşsa bile bunlar kalıcı olmazlar. Cilt, eskiyle kıyaslanmayacak derecede daha sağlıklıdır. Yeterince seans uygulamasının ardından cilt sivilcelerden tümüyle arınmış olur. Eğer ciltte sivilce izi kalmışsa bunlar yeniden fraksiyonel lazer aracılığı ile tedavi edilebilir.
Lazerle Akne (Sivilce) tedavisinde seans sayısı aknelerin sayısı, derinliği, bulunduğu bölgeye bağlı olarak değişmektedir. Genelde en az 3 seans olarak uygulanır.
Lazerle sivilce (akne) tedavisi fiyatları seans sayısına göre değişmektedir. Düşük fiyatlı uygulamalar kalitesiz ürün anlamına gelebilmektedir. Bu nedenle ürünün kalitesi ve doktorun deneyimi önemli bir ayrıntıdır.
Fraksiyonel lazer tedavisi yaptırmayı düşünen kişiler öncesinde bazı noktalara dikkat etmelidir. İlk olarak seansın öncesinde ciltlerini derinlemesine temizlediklerinden emin olmalılar. Temiz cilde uygulanan lazer tedavisi daha başarılı ve kalıcı sonuçlar verir.
Bununla birlikte cildinizi güneşin zararlı ışınlarından korumaya özen göstermeniz gerekir. Bu sayede cilt lekelenmelerini ve seans sonrası yanma hissini önleyebilirsiniz. Güneş koruyucu kullanmanızda ve güneşle doğrudan temas etmemenizde fayda vardır. Seanslar tamamlanıncaya kadar güneş koruyucu kullanmayı sürdürmelisiniz.
Cildi sabah ve akşam aksatmadan temizlemek önemlidir. Bir cilt ne kadar temiz olursa bakterilerin oluşup üremesi de o kadar zor olur. Yanı sıra kuru cilt tipine sahip kişiler de düzenli şekilde nemlendirici ürünler kullanmalıdır. Cildin nemliliğini korumak sivilce oluşumu riskini azaltır. Lazer tedavisi süresince cildinizin nemliliğini korumaya özen gösterin. Son olarak tedaviye yakın zamanda solaryum ve benzer etkinliklere ara verin.
Not: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Copyright © 2024 Dr. Lida Çiteli. Tüm Hakları Saklıdır.
sahne
medya