Selülit, çoğunlukla uyluk, kalça ve karın bölgesinde deri altında yağ birikmesidir. Daha sık kadınlarda görülen selülit, beslenme ve hayat tarzı gibi nedenlerle oluşur. Selülite egzersiz, fazla kilolardan kurtulma, masaj ve kremler iyi gelebilir.
Selülit Nedir?
Selülit; uyluk, kalça ve karın bölgesinde yağ hücrelerinin artmasıyla oluşan düzensiz yüzey ve çukurlaşmaya denir.
-Birinci derece selülitte; portakal kabuğuna benzeyen görünüm, cildin sıkışmasıyla belirginleşir. Ayakta ya da yatarken fark edilmez.
-İkinci derece selülitte; uzun zaman ayakta kalındığında ve bacak bacak üstüne atıldığında görüntü belirgin hale gelir. Cilt sıkıştığında portakal yüzeyi görünümü ortaya çıkar.
-Üçüncü derece selülitte; görünüm otururken veya sıkıştığında değil, yatay pozisyonda ortaya çıkar. Bu selülit ağrıya neden olabilir. Uyluk, karın, kol, basen ve kalça bölgelerinde görülür.
Selülit Neden Olur?
- Hormonal değişiklikler,
- Genetik faktörler,
- Kilo alımı ya da kilo kaybı,
- Sağlıksız beslenme,
- Hareketsiz yaşam,
- Sigara, alkol, kafeinli içecekler,
- Aşırı tuz kullanmak,
- Çok dar kıyafetler ve uzun süre oturmak.
Selülit Nasıl Geçer?
Selüliti azaltmak için egzersiz, diyet ve lazer tedavisi gibi tedavisinin yanı sıra hayat tarzında değişiklik gereklidir. Vücudun sıkılaşması için kilo vermek ve spor yapmak selülit tedavisinde önemlidir. Masaj da kan dolaşımını hızlandırarak birikmiş yağ dokusunu azaltır. Spor ve diyetin sonuç vermediği durumlarda ise cerrahi seçenekler düşünülebilir.
Selülite Hangi Tedaviler Uygulanır?
Selülite dermatologlar tarafından uygulanan tedaviler şunlardır:
- Lenfatik drenaj uygulaması,
- Mezoterapi,
- Forma plus, Body Fx cihaz uygulaması
- Akupunktur,
- Ozon terapi,
- Lazer tedavisi,
- Ultrason,
- Basınç tedavisi,
- Lipoelektro,
- Radyofrekans,
- Karboksiterapi.