Koltuk altı kararması çok sayıda insanın yaşadığı önemli bir estetik sorundur. Kimi zaman epilasyon yöntemlerinden kimi zaman da kullanılan jiletlerin cilde olumsuz etkilerinden kaynaklanır. Çoğu insan tarafından merak edilen koltuk altı kararması ve tedavisini Medikal Estetik Doktoru Dr. Lida Çiteli sizler için anlattı.
Koltuk Altı Kararması Nedir?
Özellikle sıcak yaz aylarında havasızlık ve aşırı terleme gibi durumlar koltuk altı bölgesinin kararmasına neden olur. Bunun dışında sıcak ağda ve jilet kullanımı da koltuk altı derisinde hasar bırakır ve bu da kararmaya neden olur. Bunun dışında deodorant kullanımı da koltuk altı cildinin kararmasının nedenleri arasındadır. Gebelik sürecinde hormonlarda yaşanan denge değişimleri de koltuk altı kararmasına neden olabilmektedir. Kadın veya erkek fark etmeksizin her bireyi rahatsız eden bu durumun nasıl giderileceği ise pek çok insan için merak konusu.
Koltuk Altı Kararması Nasıl Geçer?
Koltuk altı kararmasının giderilmesi için ilk olarak bu kararmanın nedeni doğru şekilde analiz edilmeli ve bu neden ortadan kaldırılmalıdır. Kimi zaman bazı bitkisel yöntemlerle kimi zaman da lazerli tedavilerle bu kararmalar giderilmeye çalışılır. İnternette çok sayıda bitkisel çözümden söz edilse de cilt sağlığımız üzerine kumar oynamamamız gerekir. Bu yüzden koltuk altı kararmasına karşı dermatolog hekim veya medikal estetik doktorunuza başvurmanız gerekir.
Koltuk Altı Kararması Engellenebilir Mi?
Her insanın kişisel koşullarına ve sorunlarının düzeyine göre koltuk altı kararmasını önlemek için bazı yöntemler bulunmaktadır. İlk olarak kararmanın nedeninin doğru tespit edilmesi ve analiz edilmesi gerekir. Bu sayede neyi yapmamız ve neyi yapmamamız gerektiğini öğrenmiş oluruz. Sağlık problemlerinden veya bazı hormonal faktörlerden kaynaklanan koltuk altı kararmasına karşı uzman bir hekime başvurmak gerekir. Ağda, jilet, havasızlık ve terleme gibi durumlar koltuk altı kararmalarının en yaygın sebepleridir. Sıcak ağdadan veya jilet kullanımından vaz geçmek denenebilir. Veya daha hassas ve dikkatli davranmak gerekir. Bölgeyi güneşe ve güneşin zararlı etkilerine karşı korumalıyız. Jilet kullanmanız gerektiğinde ise kılların çıkış yönüne dikkat etmeniz gerekir.
Koltuk Altı Kararması İçin Ne Kullanmak Gerekir?
Evde uygulayabileceğiniz bazı yöntemler ile koltuk altı derisinde meydana gelen kararmaları önlemek mümkündür. Buna karşın koltuk altı kararmasına karşı özel olarak üretilmiş bazı kozmetik ürünleri kullanarak da olası kararmaları önleyebilirsiniz. Fakat her insanın kişisel koşulları ve ihtiyaçları farklıdır. Bu yüzden herhangi bir ürün veya yöntem kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalı ve kendinize en uygun yöntemi tercih etmelisiniz.
Koltuk Altı Nasıl Beyazlar?
Koltuk altı kararması yaşayan kişilerin en büyük meraklarından biri budur. İlk olarak koltuk altı kararmasının nedeni tespit edilmelidir. Eğer kararmaya neden olan faktör doğru tespit edilmezse ve bu faktör ortadan kaldırılmazsa uyguladığınız beyazlatma teknikleri kalıcı sonuçlar vermez. Yeniden kararmalar yaşanır. Kimyasal peeling ve benzeri yöntemlerle koltuk altı derisi beyazlatılabilmektedir. Bu yöntem cildin üst katmanını soyar ve yeni bir cilt tabakasının öne çıkmasını sağlar. Lokal klinik uygulamalar veya krem kullanımı ile arzu edilen beyazlığa kavuşmak mümkün olabilmektedir.
Koltuk Altı Kararmasına Karşı Uygulanabilecek Klinik Yöntemler
Herhangi bir tedaviye başlamadan önce mutlaka bir uzmana başvurmak gerekir. Uzman, yapacağı detaylı değerlendirmelerin ardından kararmanın nedenini keşfeder ve ihtiyaçlarınıza göre en doğru tedavi yöntemini tercih eder. Kimyasal peeling uygulaması ile koltuk altı derisi soyulur ve yeni bir cilt katmanı ortaya çıkartılır. Bunun yanı sıra Yag Lazer teknolojisi ve Fraksiyonel karbondioksit lazer uygulamaları ile de koltuk altı derisi beyazlatılabilir. Kişinin cilt tipine göre uygulanacak işlemler değişir. Zira her klinik uygulamanın etkileri farklıdır.
Koltuk Altı Kararması bir Hastalık Mıdır?
İlk olarak belirtmemiz gerekir ki koltuk altı kararması bir çeşit hastalık veya bir hastalığın belirtisi değildir. Hemen her insan bu şikayeti yaşayabilir. Cilt tipine, iklim koşullarına veya kullanılan ürünlere bağlı olarak koltuk altı bölgesi kararabilir. Yanlış jilet kullanımı, deodorantın yanlış kullanımı veya ağdadan dolayı da kararma yaşanabilir. Doktorunuzun tavsiye edeceği bitkisel yöntemler, kozmetik ürünler veya klinik tedaviler ile kararma sorunu çözülebilmektedir.