Estetik Mağduru Olmamak İçin Dikkat! | Dr. Lida Çiteli
Dr. Lida Çiteli

Estetik Mağduru Olmamak İçin Dikkat!

Estetik Mağduru Olmamak İçin Dikkat!
Sayfa İçeriği

Türkiye’de güzellik, estetik ve kozmetik sektörü giderek büyüyor. Toplumda yoğun talep gören dolgu ve botoks gibi işlemler yaygın biçimde yapılıyor. Zaman zaman “Güzellik uğruna başına gelmeyen kalmadı, estetik skandalı” gibi haberlerle gündeme gelen güzellik merkezlerinin sayısı artıyor. Özellikle büyük bütçelerle şık bir şekilde dekore edilen “merdiven altı güzellik salonları” endişelendiriyor. Sağlık Bakanlığı ruhsatı olmadan faaliyet gösteren söz konusu bu yerler, yıllarca işin eğitimini almış ve deneyimli uzman kadrolara sahip merkezlerin imajını olumsuz etkiliyor.

Sık Sık Denetlenmesi Gerekir

“Merdiven altı güzellik merkezlerine” yönelik mücadele veren medikal estetik sektörünün önde gelen paydaşları, bu alana “belli standartların” getirilmesini ve sık sık denetlenmesini istiyor. Elbette vatandaşların da sözü edilen merkezlere ve tercih edilen ürünlere karşı bilinçli olmaları gerekiyor. Sektörün paydaşları konuya ilişkin şu değerlendirmeleri yapıyorlar: “Eskiden ‘merdiven altı’ denildiğinde ‘izbe, karanlık ve kötü yerler’ akla gelirdi. Ama şimdi durum hiç de öyle değil. Yüksek bütçelerle tasarlanmış görkemli mekanlarla karşı karşıyayız. Fakat en önemlisi Sağlık Bakanlığı ruhsatları yok. Hâlbuki tıbbi işlemler ancak Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsatlı olan adreslerde yapılabilir.”

Vatandaşlar Dikkatli Olmalıdır

Problemin çözümünde bu hizmeti alan bireylere büyük görev düşüyor. Kişiler başvurdukları merkezleri ve ürünleri iyi incelemeleri şart. Gerektiği zaman doktorların ‘kayıt tescil sistemi’ bilgilerine bakarak iş ve işlemleri takip edilebilir. Özellikle bilinmeyen ürünlerden kaçınmalı. Çünkü cilde uygulanan kalitesiz ürünlerle ciddi sağlık hasarları veya kimi zaman can kayıpları olabilir.

Şikâyetlerin Geneli Ruhsatsız Merkezler

Bu arada Medikal Estetik Tıp Derneği, “merdiven altı işlemlere” ilişkin 2018’de bir ihbar hattı oluşturdu. Derneğe gelen şikâyetlerin yüzde 90’ı ruhsatsız yerler, sahte ürün, kaçak ürün ve doktor olmayan kişilerce yapılan işlemleri kapsıyor. Bu veri sorunun boyutuna dair önemli ipuçları içeriyor.

Sosyal Medyada Paylaş

Randevu Al