Cildimizin dış dünya ile ve çevresel etkenlerle en yoğun temas eden organımızdır. Özellikle de ellerimiz ve yüzümüz çevresel etkenlere fazlaca maruz kalmaktadır. Cildimizin tahriş olmasında birçok etken rol oynayabilir. Medikal estetik doktoru Dr. Lida Çiteli, cildin tahriş olmasının nedenlerini ve cilt tahrişiyle mücadele hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için anlattı.
Cildimiz Neden Tahriş Olur?
- Sık sık el ve yüz yıkama alışkanlığı cildin tahriş olmasına yol açabilir. Özellikle duş sırasında veya el ve yüz yıkanırken aşırı sıcak ya da aşırı soğuk su kullanmak cildimizi olumsuz etkileyebilir. Yine aşırı sıcak ya da aşırı soğuk ortamlar da cilt tahrişine yol açabilmektedir.
- Genetik açıdan kuru ve hassas cilt tipine sahip olan bireylerin cildi tahriş olmaya daha yatkındır.
- Kronik güneş hasarı da cildimizin tahriş olmasına yol açabilmektedir.
- Tiroid bezinin yeterince çalışmaması
- Demir eksikliği
- Bazı vitaminlerin eksikliği
- Ve kronik hastalıklar cildimizin tahriş olmasına neden olabilmektedir.
Cildimizin mucizevi bir organ olduğunu unutmamak gerekir. Cildimizin temel fonksiyonu vücudu dış etkenlerden ve hasarlardan korumaktır. Cilt dokusu sürekli olarak kendini yenileme özelliğine sahiptir. Cildin en üst katmanı olan epidermis tabakası, kendisini ortalama 28 ila 35 günde bir yeniler. Bu yenilenme süreci sırasında cildin alt katmanı olan dermis tabakasının kendini yenilemesi ise dört ila altı ay sürer. Sürekli olarak devam eden bu yenilenme ve onarma döngüsü yaş ilerledikçe yavaşlamaya başlar. Çeşitli çevresel faktörler, cilt yapısı, ve bazı hastalıklar zaman içerisinde cildin çok daha kolay tahriş olmasına neden olur.
Genetik olarak yaşlanma süreci cildin tahriş tehlikesine karşı daha savunmasız olmasına neden olur.
Otuzlu yaşların ardından cilt kalitesi her sene yüzde üç oranında azalmaya başlar. Cildin bariyer özelliği de yavaş ve aşamalı olarak güç kaybetmeye başlar. Bazı zararlı yaşam alışkanlıkları, alkol tüketimi ve bazı hastalıklar, cildin bariyer özelliğini hızla zayıflatabilir.
Cildimizin tahriş olması özellikle eller ve yüz bölgesinde gerçekleşir. Güneşin zararlı ışınlarından kaynaklanan hasar ve cildin nem dengesinin bozulması cildin tahriş olmasının en yaygın nedenidir.
Cildinin hızla tahriş olmasını istemiyorsanız veya cildinizi yıpranmalardan korumak istiyorsanız, erken yaşlardan itibaren nemlendirici ve güneş koruyucu kullanma alışkanlığı edinmeniz gerekir. Kullandığınız güneş koruyucu ve nemlendiricilerinizin sağlıklı, cilt tipinize uygun olduğundan emin olmanız gerekir. Uzun vadede cildin sağlığını korumak ve tahriş olmasını önlemek için, otuzlu yaşlarınızda cildinize hyalüronik asit ve nem mezoterapisi yaptırabilirsiniz. Bununla birlikte güneşin cilt üzerinde yarattığı hasarı önlemek ve azaltmak için vitamin mezoterapilerine başvurabilirsiniz.
Cilt Tahrişine Ne İyi Gelir?
Cildinizin tahriş olmasına önlem almak için bazı öneriler:
- Eğer genetik açıdan açık bir ten rengine sahipseniz veya cilt tipiniz kuru ise aşırı sıcak su ile duş almaktan yahut elinizi ve yüzünüzü aşırı sıcak su ile yıkamaktan kaçınmanız gerekir.
- Duş aldığınız sırada keselenme ve duş jeli kullanımını azaltabilirsiniz.
- Sık sık ve sıcak su ile duş almak cildinizin nem ve yağ dengesine zarar verir. Nem ve yağ dengesini yitiren cilt ise tahriş olma tehlikesi ile karşı karşıya kalır.
- Bazı kronik rahatsızlıklar, insan cildinin bariyer özelliğinin zayıflamasına ve çok daha çabuk tahriş olmasına neden olur. Bu hastalıklar arasında troid bezinin yeterince çalışmasını engelleyen rahatsızlıklar, demir eksikliği, vitamin eksikliği ve benzeri tablolar sıralanabilir.
- Eğer cildiniz normal koşullar altında kaliteli ve yağlı ise fakat buna karşın yakın zamanlarda cildinizde yıpranma, çatlama veya tahriş gibi sorunlarla karşılaşıyorsanız zaman kaybetmeksizin dermatolog hekiminize muayene olabilirsiniz.
Günümüzde Cilt Tahrişi Çok Daha Yaygın Görülüyor
Geçtiğimiz yıllarda yaşadığımız pandemi sürecinde sık sık el yıkamak, kolonya ve dezenfektan kullanmak gibi alışkanlıklar edindik. Bu alışkanlıklar halen daha hayatımızda önemli bir yer tutuyor. Ancak bu uygulamaları yaparken aynı zamanda ellerimizi nemlendirmeyi ihmal edebiliyoruz. Ellerimizin uzun süreler boyunca sabun, su veya dezenfektanlara maruz kalması cilt yapısının zaman içerisinde incelmesine ve çok daha kolay çatlayıp tahriş olmasına yol açar.
El, yüz ve boyun gibi dışarısıyla temas halinde olan bölgelerimizi düzenli olarak nemlendirmek cildimizin tahriş olmasını önler. Eğer ellerinizde tahriş veya yapısında bir incelme söz konusuysa ya da yel damarlarınız belirginleşerek cildiniz sağlıklı görünümünü yitirmişse hyalüronik asit bazlı mezoterapi uygulamalarından faydalanabilirsiniz. Çünkü hyalüronik asit vücudumuzun doğal olarak ürettiği bir malzeme olduğu için vücut tarafından kolayca kabul edilir. Nem tutabilme kapasitesi yüksektir. Bu sayede cildinizin nem dengesini sağlar, kuruyup tahriş olmasını önler.