
Botoks gerek tıbbi gerekse de estetik amaçlarla sıkça kullanılan bir uygulamadır. Ancak kimi zaman botoks işlemi bazı istenmeyen yan etkilere neden olur. Bu etkilerden bir tanesi göz kapağı düşüklüğü yani ptozis adı verilen durumdur. Botoks uygulanan hastalarda yüzde iki veya üç oranında yani nadiren de olsa görülebilen bu etki ciddiye alınmalıdır. İlk olarak botoks sonrası yaşanan göz kapağı düşüklüğünün geçici bir sorun olduğunu bilmek gerekir. Pitozis komplikasyonu kolaylıkla tedavi edilebilir. Göz kapağı düşüklüğünün seviyesine göre iki ila sekiz hafta aralığında göz ve göz kapakları tümüyle normale dönmektedir. Ancak bu süreçte takip ve tedavinin profesyonel bir hekim tarafından yürütülmesi gerekir. Bu sayede süre minimuma inecektir.
Botoks uygulaması kasları bloke ederek kırışıklıkları azaltmak için uygulanır. Ancak botoks fazla yayıldığı, yanlış veya sahte ürün kullanıldığı zaman ya da hastanın öneri ve talimatlara uymadığı durumlarda kaslar aşırı miktarda gevşeyebilir ve pitozis oluşabilir. Bu durum botoks toksinin enjekte edildiği bölgedeki kasların kasılma yeteneğini kaybetmesinin sonucunda meydana gelir.
Botoks Sonrası Pitozis (Göz Kapağı Düşüklüğü) Nedir?
Botoks uygulamasından sonra göz kapaklarının olması gerekenden daha aşağı pozisyon almasına pitozis adı verilir. Genel olarak geçici bir yan etki olan botoks sonrası pitozis kimi zaman endişe verici olabilmektedir. Göz kapağının sarkması, gözün tamamen veya kısmi olarak kapanmasına yol açabilir. Bu durum sadece estetik bir sorun olmanın ötesinde görüş alanının da kısıtlanmasına neden olur.
Pitozis Belirtileri Nelerdir?
Pitozis, göz kapağının aşırı düzeyde düşük konumlanmasıyla karakterize bir durumdur. Semptomlar genellikle botoks toksini enjeksiyonundan sonraki ilk hafta içerisinde meydana gelir ve şu bulguları içerebilir:
- Görme alanının kısmi olarak kapanması
- Kişinin gözlerinde ağırlık hissetmesi
- Bir veya her iki göz kapağında meydana gelen sarkma
- Uykulu ve yorgun bir yüz ifadesi
- Gözlerin aşırı kırpılması ve kaşıntı
Pitozis durumu genel olarak ağrısız seyreder. Estetik endişelerle birlikte görme yetisine de zarar verir. Araç kullanırken ve günlük aktiviteleri yerine getirirken kişinin zorlanmasına yol açar.
Pitozis Nedenleri
Pitozis (Göz Kapağı Düşüklüğü) çok sayıda faktörden dolayı gelişebilir. Botoks enjeksiyonu sırasında kişinin anatomik yapısının anlaşılamaması veya uygulamada yapılan teknik hatalar pitozis durumuna yol açabilir. Botoks sonrası göz kapağı düşüklüğü nedenlerini sıralamamız gerekirse:
- Sahte veya kalitesiz ürünlerin kullanılması
- Botoks enjeksiyonunun yanlış bir noktaya uygulanması
- Enjekte edilen botoks toksininin fazla yayılması yani difüzyon hali
- Botoks dozajının fazla olması
- Kasların aşırı miktarda gevşetilmesi
- Hastanın anatomik yapısının doğru değerlendirilememesi
- Hastanın doktorunun verdiği talimatlara uymaması
Tüm bunların haricinde genetik etkenler, nörolojik rahatsızlıklar ve yaşlanma da pitozise yol açabilmektedir. Fakat bu yazı botoks sonrası gelişen pitozis durumunu ele almaktadır.
Pitozis (Göz Kapağı Düşüklüğü) Tanısı Nasıl Konur?
Pitozis tanısı genel olarak doktorun görsel muayenesinin ardından konulabilir. Bu gibi bir durumla karşılaştığınızda botoks enjeksiyonunu yapan doktorunuza müracaat ederek pitozis tanısı alabilirsiniz.
Muayene sırasında medikal estetik doktorunuz göz kapağı hareketlerinizi kontrol eder ve kas gücünüzü değerlendirir. Bu sayede doktorunuz göz kapağı düşüklüğünün seviyesini tespit eder. Sonrasında görme duyunuz ve diğer göz fonksiyonlarınızı değerlendirmek için bazı testler yapar. Bu testler pitozis durumunun görme yetiniz üzerindeki etkisini tespit etmek için uygulanır. Tanı konulduktan sonra doktor pitozisin şiddetine ve sizin genel sağlık durumunuza göre tedavi seçenekleri üzerinde karar verir.
Pitozisin geçici ve tedavi edilebilir bir durum olduğunu unutmamak gerekir. Botoks sonrası pitozisin iyileşme süreci genellikle iki ila sekiz hafta aralığındadır. Daha kısa sürede iyileşme sağlamak için:
- Enjeksiyon bölgesine sıcak kompres uygulanır
- Göz kapağı düşüklüğünün yaşandığı bölgedeki kas hareketlerini arttırmak için radyofrekans tedavisi uygulanabilir
- Altta yatan başka bir göz hastalığı yoksa adrenerjik göz damarları kullanılabilir.
Pitozis Tedavisindeki Riskler ve Komplikasyonlar
Her tıbbi prosedür kendi içerisinde bazı komplikasyon riskleri barındırır. Pitozis tedavisinin en yaygın risk faktörleri arasında enfeksiyon, olumsuz reaksiyon ve başarısız sonuçlar sıralanabilir. Doktor tedaviye başlamadan önce olası risk ve komplikasyonlar hakkında hastasını bilgilendirir. Bu risklerin gerçekleşmemesi için gereken önlemler alınır.
Pitozis Tedavisi Sonrası İyileşme Süreci
Pitozis tedavisinin ardından iyileşme süreci kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Ortalama iki ila sekiz hafta arasında düzelen pitozis durumunun tedavi sürecinde hastanın sabırlı olması ve doktorunun verdiği talimatlara titizlikle uyması gerekir. Medikal Estetik Doktoru Dr. Lida Çiteli, hastanın herhangi bir komplikasyon yaşamaması için son derece titizlikle çalışır.