Bölgesel Yağlarımız Sağlığımız Hakkında Ne Söylüyor? | Dr. Lida Çiteli
Dr. Lida Çiteli

Bölgesel Yağlarımız Sağlığımız Hakkında Ne Söylüyor?

Bölgesel Yağlarımız Sağlığımız Hakkında Ne Söylüyor?
Sayfa İçeriği

Vücudun farklı bölgelerinde meydana gelen yağlanmalar, genel sağlık durumumuz hakkında bize farklı uyarılarda bulunuyor olabilir. Dikkat edilmediği taktirde bölgesel yağlanmalar çeşitli hastalıklara yol açabilir. Dr. Lida Çiteli, vücudun farklı yerlerinde oluşan yağlanmaların genel sağlığımızla ilgili verdiği işaretleri sizler için anlattı.

Kalça Bölgesinde Biriken Yağlar

Genellikle kadınlarda gözlenen kalça bölgesindeki yağlanmalar, genetik özelliktedir. Buna karşın fiziksel aktivite azlığı, doğum kontrol hapı kullanımı veya glüten ağırlıklı beslenme de kalça bölgesinde yağlanmalara yol açabilir. Fiziksel egzersizler ve beslenme rutininde yapılacak sağlıklı değişikliklerle üstesinden gelinebilir.

Kol Bölgesinde Biriken Yağlar

Kişinin kollarında orantısız biçimde biriken yağlar, genellikle vücudumuzdaki hormonal dönüşümlerden kaynaklanır. Örneğin hormon seviyemizi etkileyen ilaçlar üst kol bölgesinde yağ dokusu oluşumuna sebep olabilir.

Karın Bölgesinde Biriken Yağlar

Yağ dokularının birikmesi en yaygın şekilde karın bölgesinde görülür. Vücut yağ oranı kişiden kişiye değişir. Karın bölgesinde biriken yağlara visseral yağlar adı verilir. Vücudun pankreas, kalp, karaciğer ve böbrek gibi mühim iç organlarının çevresini sarar. Yeterince egzersiz yapılmadığı ve sağlıksız beslendiği taktirde bu yağlar oluşmaya ve birikmeye başlar. Bu tip yağlanmalar kişinin insülin direncine dair işaretler verebilir.

Alt Sırt ve Bel Bölgesinde Biriken Yağlar

Bu yağlar protein bakımından yetersiz beslenildiğinde ortaya çıkar. Karbonhidrat ve şeker ağırlıklı beslenmek, işlenmiş gıdalar tüketmek bel bölgesinde yağlanmalara yol açar. Bu durum karaciğer yağlanmasına ve karaciğerin fonksiyonlarını yerine getirememesine yol açar.

Sosyal Medyada Paylaş

Randevu Al