Akne ile İlgili Merak Edilenler | Dr. Lida Çiteli
Dr. Lida Çiteli

Akne ile İlgili Merak Edilenler

Akne ile İlgili Merak Edilenler
Sayfa İçeriği

Akne, genellikle yüzde görülen bir cilt bozukluğudur. Ergenlikten itibaren her yaşta ve hem kadın hem de erkeklerde görülebilir. Akne oluşumunu engellemek için cildin düzenli temizlenmesi ve çeşitli cilt bakım ürünleri kullanılabilir.

Akne Nedir?

Akne (sivilce), ciltte oluşan iltihaplı, siyah nokta veya kırmızı biçimde olan, özellikle gözeneklerin tıkanması, yağ birikmesi ve hormonal durumlar nedeniyle meydana gelen deri rahatsızlığıdır. Akne genellikle yüz, sırt, boyun, göğüste, kimi zaman da omuzlar ve kalçalarda görülür.

Akne (Sivilce) Neden Çıkar?

  • Genetik yatkınlık,
  • Hormonal unsurlar,
  • Stres ve kaygı,
  • Yanlış kozmetik ürünler kullanmak,
  • Vücuttaki iltihabi rahatsızlıklar.

Akne Tedavisi Nasıl Yapılır?

Akne tedavisinin nasıl olacağı kişiye göre değişir. Aknenin şiddeti, yeri, kişinin cilt tipi, yaşı ve cinsiyeti göz önüne alınarak uygun tedavi seçilir. Tedavi, doktor kontrolünde uygulanmalıdır.

-Krem tedavisi: Salisilik asit, benzoil peroksit, retinoik asit, azeleik asit gibi maddeler içeren kremler kullanılabilir. İltihaplı akneler için antibiyotikli kremler kullanılabilir.

-Sistemik tedavi: Orta ve şiddetli aknelerde antibiyotik grubundan ilaç kullanmak gerekebilir.

-Diğer tedaviler: Akne için lazer ve peeling cilt bakımı gibi tedaviler de uygulanabilir.

Akne İzleri Nasıl Geçer?

Akne izleri, yüzde çukur ve çöküntü şeklinde ya da kahverengi lekeler halinde görülür. Kalıcı izler, deri yüzeyinde görünen renk farkıyla sınırlı değildir, cildin altındaki bağ dokusunda elastikiyet kaybı ve çekintiler de oluşur. Bağ doku tekrar yapılandırılmazsa akne izleri tamamen geçmez.

Akne izlerini geçirmek için Fraksiyonel CO2 lazer, Fraksiyonel Radyofrekans (Morpheus 8 tedavisi) veya kimyasal peeling yöntemleri kullanılır. Yüzde renk farkı olan kişilerde lazer tedavisi daha etkilidir. Kimyasal peeling, cildin üst yüzeyini soyma işlemi olduğu için cildin alt seviyelerindeki izlerin yok edilmesinde yetersiz kalabilir.

Akneyi Sıkmak Doğru mu?

Aknenin sıkılarak temizlenmesi doğru değildir. Çünkü sert biçimde sıkılması deriye zarar verir, enfeksiyonun yayılmasına neden olur ve iyileşme sürecini geciktirir.

Sosyal Medyada Paylaş

Randevu Al